Smörgåstårta

I helgen firade vi maken som fyllt år och han ville bjuda på smörgåstårta! Och självklart fick han det, vem kan stå emot smörgåstårta?! 🙂 Eftersom det bara är jag som inte tål gluten i familjen och släkten så gjorde jag en liten glutenfri tårta av hembakad formfranska till mig och en stor tårta av vanligt rostbröd till de andra. Skriver ut receptet för en stor tårta så får ni själva räkna ut hur mycket fyllning ni behöver beroende på hur stor tårta ni gör.


Garnering: Gurka, räkor, ost, skinka, sallad, svart rom, ägg, röda vindruvor, tomat (urkärnade), citron och physalis.

8-10 bitar
ca 48 skivor glutenfri formfranska/vitt bröd
– recept hittar du här

Grundröra:
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
2 dl majonäs

Lager 1:
ca 3 dl av grundröran
2 askar bredbar leverpastej (kolla så den är glutenfri!)
2 st saltgurkor (hela), finhackade

Lager 2:
ca 3 dl av grundröran
1,5 dl mjukost med skinka
23 skivor rökt skinka
1 dl finhackad gul paprika

Lager 3:
ca 3 dl av grundröran
3 små paket crabsticks (kolla så den är glutenfri!)
4 hackade ägg
2 msk kaviar
salt, citronpeppar & dill efter smak

1. Börja med grundröran. Mät upp grädde, creme fraiche och majonäs i en buke, vispa tills toppar bildas när du drar upp visparna.
2. Rör ihop rörorna till alla lager (grundröran som blir kvar ska sedan användas runt om tårtan).
3. Klä en bakplåt med folie och lägg ut skivor av formfranska, 3×4 st. Bred på en av fyllningarna och täck med nytt lager av brödet – fortsätt sedan så tills alla fyllningar är klara, avsluta med ett lager bröd.
4. Lägg på resten av grundröran runt om och ovanpå tårtan, eventuellt kan man behöva röra ihop lite mer beroende på hur tjockt lager man vill ha.
5. Ställ in tårtan i kylen så den får “safta” ihop sig. Gör gärna tårtan kvällen innan den ska serveras eller på morgonen om men den ska serveras på eftermiddagen/kvällen.
6. Garnera tårtan någon eller några timmar innan den ska ätas, gör man det för tidigt kan tex. vattnig sallad eller tomater mjuka upp brödet.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *