Smörkola

Gott basrecept på smörkola som kan smaksättas på många olika sätt, mina favoriter är chokladkola och pepparkakskola ♥


Chokladkola doppad i mörk choklad, hyvlad vit choklad ovanpå 🙂

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Smaksättningar
Pepparkakskola – 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola – 2 msk kakao
Apelsin & chokladkola – rivet skal av 2 st apelsiner & 1,5 msk kakao
Polkagriskola – 1 dl krossade polkagrisar
Smörkola – ingen smaksättning

Smält smöret i en vid tjockbottnad kastrull. Rör ner vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka tills hushållstermometern visar 124 grader. Rör ner den smaksättningen du vill ha och häll upp smeten i en oljad eller bakplåtsklädd form, låt stelna. Skär upp kolan i önskad storlek. Låt dom vara som dom är eller doppa i choklad.

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

  • Glutenfria Köket

    Hej! Hoppas din dotter mår bättre nu med glutenfri diet.
    Tack, vad kul att höra 🙂
    Jag använder vanlig bakningschoklad, oftast från Dr Oetker. Chokladen i sig är oftast glutenfri (har inte sett någon som innehåller gluten iaf) men det man behöver tänka på är att undvika choklad som innehåller spår av gluten. Vissa klarar tydligen av det, jag gör det inte.
    De flesta chokladkakorna från Marabou innehåller spår av gluten, men Fazers små bitar (ca 15g) och 100g chokladkakor går bra, de stora kakorna kan innehålla spår (detta har jag haft kontakt med Fazer om).
    Hopaps det var svar på dig fråga.
    Ha det så bra! / Linda 🙂

  • Emma

    Hejsan.
    Vill börja med att säga att din blogg är jätte bra. Vi har nyligen fått reda på att vår dotter inte tål gluten och jag har hittat många bra recept här. 🙂
    Något som jag blev att undra över är choklad. Använder du vanlig choklad när du bakar eller har du hittat någon bra glutenfri? Finns det glutenfri choklad och vad är det i så fall?

    Mvh
    Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *