Smörkola

Gott basrecept som kan smaksättas på många olika sätt, mina favoriter är chokladkola och pepparkakskola ♥

Chokladkola doppad i mörk choklad, hyvlad vit choklad ovanpå 🙂

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Smaksättningar
Pepparkakskola – 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola – 2 msk kakao
Apelsinkola – rivet skal av 2 st apelsiner & 1 citron
Pistagekola – 1 dl hackade rostade pistagenötter
Limekola – rivet skal av 2 st lime
Kardemummakola – 2 tsk stötta kardemummakärnor
Ingefärskola – 1 tsk malen ingefära

Smält smöret i en vid tjockbottnad kastrull.
Rör ner vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock i ca 15-30 min. Rör om då och då.
Gör sedan ett kulprov för att veta när kolan är klar (kulprov: droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten, när kolan går att rulla till en kula är den klar).
Rör ner den smaksättningen du vill ha, eller behåll kolan naturell.
Häll upp kolan i en oljad eller bakplåtsklädd form, låt stelna.
Skär upp kolan i önskad storlek. Låt dom vara som dom är eller doppa i choklad.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *