Snökakor, spruckna chokladkakor
Glutenfria Snökakor, närmare bestämt spruckna chokladkakor som påminner i smaken om kladdkaka. De kallas snökakor eftersom det ser ut som att det snöat på dom!
![](http://www.glutenfriakoket.se/wp-content/uploads/2022/12/wp-16700003388612632219238152424388-1200x675.jpg)
Hej på er!
Får man lov att fresta med en snökaka?
En snökaka är en chokladkaka med smak av kladdkaka som spricker i ugnen tack vare att man rullar de i florsocker innan gräddningen. Florsockret gör även att det ser ut som snö på kakan, där av namnet.
I USA kallas kakorna crinkle cookies och detta är min glutenfria variant.
Smeten är tjock och kladdig innan den får vila i kylen, därefter kan man hantera degen och rulla bollar. Degen är ungefär som chokladbollssmet i konsistensen så tillsätt inte mer mjölmix då blir inte kakorna så där härligt mjuka, lite som fudge i mitten.
Provbaka gärna en kaka innan du gräddar hela plåten så du vet att kakorna blir bra, särskilt om du väljer att baka med en annan mjölmix eller byter ut/utesluter någon ingrediens i receptet.
Lycka till! // Linda
![](http://www.glutenfriakoket.se/wp-content/uploads/2022/12/wp-16700002627453659395524469208201-1200x675.jpg)
![glutenfria snökakor spruckna chokladkakor](http://www.glutenfriakoket.se/wp-content/uploads/2022/12/wp-16700003388612632219238152424388-250x141.jpg)
Gutenfria Snökakor, spruckna chokladkakor
- Yield: 18–20 st 1x
- Diet: Gluten Free
Ingredients
-
100 g mörk choklad
-
50 g mjukt, rumstempererat smör
-
1,5 dl brunt farinsocker 60 g
-
1 dl strösocker
-
1 ägg
-
2,5 dl mjölmix, SemperFinmix (130 g)
-
3 msk kakao
-
1 tsk bakpulver
-
0,5 tsk flingsalt
-
0,25 dl mjölk
-
0,25 tsk xantangummi
Instructions
-
Börja med att smälta chokladen genom att govhacka den och sedan smälta över vattenbad. Ställ åt sidan så länge.
-
Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker krämigt med en elvisp.
-
Vispa ner ägget. Rör därefter ner chokladen med en slickepott.
-
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
-
Vispa ner mjölken i äggblandningen.
-
Rör ner mjölblandningen med en slickepott. Smeten är nu tjock och kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.
-
Ta upp degen med en sked och rulla till 18-20 st bollar stora som en valnöt (degen är kladdig och ska vara det men gå att forma, som en chokladbollssmet).
-
Häll upp florsocker i en skål och rulla bollarna rikligt i florsocker.
-
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen och grädda i ca 11 min i 170 grader, över & undervärme.
Notes
Förvara i tätslutande burk i kylen!
![glutenfria snökakor, spruckna chokladkakor](http://www.glutenfriakoket.se/wp-content/uploads/2022/12/wp-16700633667692741349615495063720-1200x675.jpg)
![glutenfria snökakor, spruckna chokladkakor](http://www.glutenfriakoket.se/wp-content/uploads/2022/12/wp-16700635560785730223833651125857-1200x675.jpg)
![glutenfria snökakor, spruckna chokladkakor](http://www.glutenfriakoket.se/wp-content/uploads/2022/12/wp-16700634423652629534344662254062-1200x675.jpg)