Vaniljglass i glassmaskin

Igår hade dottern skolavslutning och givetvis firades sommarlovet med god efterrätt – vaniljglass med jordgubbar 🙂
Passade på att testa glassmaskinen som jag haft i min ägo ganska länge men inte använt…men nu kommer den användas oftare – vaniljglassen blev supergod!

IMG_0290[1]

3 dl vispgrädde 40%
2 dl mjölk 1,5%
1 dl strösocker
5 äggulor
1 msk honung
1 tsk vaniljsocker & en knivsudd vaniljpulver,
alt 1 vaniljstång

Glöm inte att ställa in skålen till glassmaskinen i frysen i god tid, läs vad som gäller för just din maskin!

1. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull.
2. Vispa äggulor och socker till ett ljust fluffigt skum.
3. Rör ner äggblandningen i gräddmjölken, tillsätt även honung och vaniljsocker + lite pulver eller vaniljstång och rör ihop.
4. Låt smeten långsamt koka upp på svag värme, rör om så det inte bränns. Ta av från värmen när första kokbubblan syns.
5. Häll upp glassmeten i en bunke och täck med plastfolie och låt svalna (ta upp ev vaniljstång) Förvara smeten i kyl tills det är dags att köra den i glassmaskinen, den kan med fördel göras dagen innan.
6. Kör smeten i glassmaskinen tills den tjocknat, min maskin börjar snurra åt andra hållet när den är klar.
7. Lägg över den färdiga glassen i en burk och låt stå i minst 30 min innan servering.

Servera gärna med hemgjord chokladsås!

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *