Vaniljpannacotta med syltsås
Hade inte tänkt att vi skulle äta någon efterrätt i söndags men så hade vi en 3 dl vispgrädde som precis gått ut i datum (dagen innan) och jag visste att det inte skulle bli av att använda den, visserligen kan man ju frysa vispgrädde men i och med att den redan gått ut i datum ville jag inte lägga den där – annars är det ett bra tips! Fryst vispgrädde går inte att vispa men passar utmärkt i matlagning eller till vissa desserter, som tex pannacotta!
Och pannacotta var just vad jag gjorde av grädden, tycker det är så himla gott med pannacotta! 🙂
Testade något som jag länge tänkt pröva, nämligen att låta pannacottan stelna i små formar för att sedan lägga upp dom på ett fat eller i en skål, och det gick överraskande bra faktiskt! Använde små muffinsformar i aluminium som jag har ärvt efter min mormor, formarna rymmer ganska precis 1 dl. Sköljde formarna i kallt vatten och skakade ur överblivet vatten innan jag hällde i gräddblandningen. När jag skulle lägga upp pannacottan så sköljde jag formarnas utsida med ljummet vatten och lossade lite på kanten av pannacottan med en sked (bara längst upp, ca 1 mm ner i formen), sedan vände jag upp och ned på formen och då åkte pannacottan ut! Ser lite extra tjusigt ut måste jag säga! 🙂
Vaniljpannacotta med hjortronsylt
Till 4 portioner
3 dl vispgrädde
2,5 msk strösocker
0,25 tsk vaniljsocker
1,5 gelatinblad
ca 2 dl sylt (alt 2 dl bär och lite socker)
• Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt ligga i ca 5 min.
•Mät upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp under omrörning, dra sedan av kastrullen från plattan.
•Krama ur gelatinbladen och lägg ner i gräddblandningen, vispa försiktigt tills de löst upp sig.
• Skölj 4 st portionsformar á 1 dl i kallt vatten, skaka av överblivet vatten och fördela gräddblandningen i formarna.
•Låt svalna lite och ställ sedan in i kylen för att stelna.
• Skölj utsidan av formarna i ljummet vatten, lossa försiktigt på kanterna av pannacottan i formen med hjälp av en sked/kniv (ca 1 mm ner i formen) och vänd formen upp och ner.
• Värm sylten i micron eller på spisen, häll upp den ljumma syltsåsen runt pannacottan – servera genast.
(man kan även råröra lite bär med socker och servera till istället för sylt, eller värma på bär och socker i en kastrull)
Vaniljpannacotta med hallonsylt