Bröd

Grovt formbröd

Upptäckte imorse att brödet började ta slut så när jag kom hem från jobbet bestämde jag mig för att baka. Eftersom jag samtidigt lagade middag, Flygande Jakob, valde jag för enkelhetens skull att pröva det recept på grov formfranska som står på förpackningen till Finax grova mjölmix. Piffade dock det lite genom att ha på flingsalt innan brödet åkte in i ugnen. När brödet svalnat skar jag upp det i skivor och frös in. Brödet var jättegott nybakat men blev lite smuligt när jag senare tog fram det ur frysen.
Nästa gång jag bakar detta ska jag prova att ha i fiberhusk och se om det bli bättre, kanske en näve solrosfrön åker ner också!

1 bröd
25 g jäst
4 dl ljummet vatten, 37 grader
2 msk olja eller 25 g smält smör
1 ½ msk sirap
1 tsk salt
450 g grov mjölmix, Finax

Lös upp jästen i det ljumma vattnet, jag brukar använda stektermometern för att få rätt temperatur på vattnet. Tillsätt sirap, salt och olja, häll sedan i mjölmixen och vispa med elvisp i ca 5 min. Häll upp smeten i en smörad brödform och låt jäsa under bakduk i 35 minuter. Tryck försiktigt fast valfri mängd flingsalt, kan uteslutas om man vill. Grädda på andra falsen nedifrån i 200 grader, ca 35 minuter,

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *