Bröd

Morotsbröd

Morötter i bröd tycker jag är fantastiskt gott!
Dessutom ger de brödet en fin färg och gör det saftigt. Solrosfrön passar bra ihop med morötterna och ger brödet ytterligare lite mer smak men det är inget måste, de går jättebra att utesluta!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Morotsbröd


  • Author: Glutenfria Köket
  • Prep Time: 55 min
  • Cook Time: 25 min
  • Total Time: 1 hour 20 minutes
  • Yield: 1 bröd 1x

Description

Saftig och mjukt bröd med nyttiga morötter, solrosfröna i receptet är helt valfria!


Scale

Ingredients

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl kesella, 10%
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • dl rivna morötter
  • 9 dl mjölmix (450 g), tex. Finax röd
  • ½ dl solroskärnor, naturella

Pensling:

  • Lätt uppvispat ägg


Instructions

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken.
  2. Riv morötterna fint på ett rivjärn.
  3. Rör ner resten av mjölken i bunken och tillsätt kesella, salt, honung och de rivna morötterna.
  4. Tillsätt 1/3 av mjölmixen och vispa ihop med elvispens degkrokar, eller med hjälp av en hushållsmaskin, på lägsta effekt tills allt blandats. Tillsätt resten av mjölmixen, lite i taget, öka sedan hastigheten och arbeta ihop degen i några minuter till en jämn och kladdig smet.
  5. Olja en brödform och häll i degen, fördela degen jämt i formen och jämna till ytan. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
  6. Skär försiktigt sneda snitt med hjälp av en vass kniv tvärs över brödet, pensla med lätt uppvispat ägg.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 25 min, 200 grader. Känn efter med en provsticka att brödet är klart (stickan ska vara torr).
  8. Låt brödet svalna på ett galler med en bakduk över, skiva upp och förvara i frysen.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *