Baconlindad fläskytterfilé med örtfyllning

Smakrik rätt som känndes lite lyxig med baconet runt och det doftade och smakade gott av örter och vitlök. Råkade ut för ett litet missöde bara, ugnsformen i keramik sprack! Den gick mitt itu…men köttet klarade sig och jag bytte till en annan form. Detta är andra formen från Ikea som spricker, den första har dock inte gått i bitar ännu men man ser tydligt sprickan rakt igenom så nu åker den med!  Men trots detta missöde smakade maten bra och detta kommer lagas igen 🙂

Till 4 personer
ca 500 g fläskytterfilé eller fläskfilé
1 msk torkad persilja eller 2 msk färsk
0,5 tsk torkad basilika eller 1 tsk färsk
1 klyfta vitlök, krossad
1 msk flytande margarin/smör
1 pkt bacon, ca 140 g
salt & peppar
steksnöre

Sås:
3 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 tärning hönsbuljong
1 liten finhackad lök, eller en halv stor
1 msk fransk senap
1 tsk maizena
salt & peppar

Putsa filén och skär ett djupt snitt längst med filén utan att skära igenom. Blanda smör, persilja, basilika, vitlök, salt och peppar, fyll skåran med blandningen och linda bacon runt om. Bind ihop filén med steksnöre.
Bryn filén runt om i en stekpanna, lyft sedan över i en ugnsfast form. Stek mitt i ugnen 225 grader i 15-20 min beroende på tjocklek, skär ett litet snitt i filén för att se om den är klar.

Gör såsen under tiden filén är i ugnen. Börja med att finhacka löken och fräs mjuk med lite smör i stekpannan som filén stektes i – skölj inte ur den innan. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka 5 min, vätskan ska reduceras. Sila bort löken och häll buljongen i en kastrull. Häll upp lite av grädden i en skål och vispa ner maizena, häll ner i buljongen under omrörning, tillsätt resten av grädden och senap. Låt koka ihop i ett par minuter, smaka av med salt och peppar
Skiva upp filén och servera med sås, potatis och sallad.


Filén fylld mer ört- och vitlöksblandningen, börjat linda bacon runt


Filén redo för ugnen.

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer

  • Lena Bengtsson

    Jätte enkelt recept att följa och det blev jätte gott. Ersatte dock persilja med kryddan persillade då det var det som fanns hemma men nästa gång ska jag testa torkad persilja. Tack!!

  • Pappa Anders

    Lagade denna rätt igår. Den blev mycket bra – och god. Kanske lite mer av kryddorna hade varit bra i min smak – jag kanske tog för lite….
    Den beskrivande texten var väldigt lätt att följa steg för steg under tillagningen, vilket inte är helt vanligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *