Efterrätter

Ostkaka

Färdig ostkaka i butik innehåller vetemjöl och går ju tyvärr bort för oss glutenintoleranta. Glädjande nog kan jag berätta att det inte är svårt att göra egen! Se till att hacka mandeln rikigt fint för att undvika att det blir för mycket tuggmotsånd, kör gärna i matberedare/mixer till ett fint pulver.
Enkel och supersmarrig ostkaka – testa!

Ostkakan serverad och färdig att ätas!

Glutenfri ostkaka
Till ca 4 pers
3 ägg
½ dl strösocker
3 msk glutenfri mjölmix, tex Finax röda
2 dl vispgrädde
1 dl skållad sötmandel (eller vanliga och skålla själv, se längst ner)
250 g Keso naturell
lite smör till formen

Vispa ägg, socker, mjölmix och grädde i en bunke. Finhacka mandeln med kniv eller mixer. Vänd ner keso och mandel i äggsmeten. Smöra en ugnsform som rymmer 1 liter, eller använd portionsformar, och häll i smeten. Grädda i mitten avugnen i ca 40 min, 175 grader. Täck med ugnsfolie om ostkakan ser ut att få för mycket färg. Servera ostkakan ljummen med sylt och grädde.
Skålla sötmandel
Valfri mängd sötmandel

Lägg mandlarna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker. Låt koka i ca 1 min, se till att inte koka för länge eftersom mandlarna då kan bli sega. Häll av mandlarna i en sil och skölj med kallt vatten. Man behöver nästan bara ta i mandeln så lossnar skalet. Enkelt!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *