Broccoligratäng

Gjorde broccoligratäng till lunch åt mig och maken, var hur gott som helst!
Blev positivt överraskad hur snabbt det gick att göra, ca 30 min från det att jag började tills maten stod på bordet! Och att den blev så krämig och god var såklart bäst av allt 🙂

Vi åt gratängen som den var med knäckemacka till men givetvis kan man utesluta skinkan i gratängen och servera tex bräckt kassler till om man vill ha gratängen som tillbehör.
Detta kommer jag garanterat att göra många gånger till! 🙂

20130302-161653.jpg

Till 2 personer
1-2 st färska broccolibuketter, 500 g
1 dl mjölk
2 dl kokspad från broccolin
2 msk smör
1,5 dl matlagningsgrädde 15%
0,5 dl vispgrädde 40%
2 msk maizena
2 msk riven lagrad ost
salt & peppar
ca 100 g skinka i skivor (kan uteslutas)

Skär broccolin i mindre bitar, använd stjälken om du vill (jag använde den inte). Koka 3-4 min i saltat vatten. Spara 2 dl av kokvattnet! Lägg upp broccolin i en ugnsform.
Mät upp smöret i en kastrull och smält det, ta av från plattan och vispa ner maizena. Tillsätt mjölken lite i taget så att redningen inte klumpas, häll sedan ner kokvattnet, matgrädde och vispgrädde. Låt koka upp under omrörning och låt småputtra några minuter tills såsen tjocknat, ta av kastrullen från plattan och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar.
Strimla skinkan över broccolin och häll över såsen.
Gratinera på andra falsen uppifrån i ca 15 min, 225 grader, tills den fått färg.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *