Glutenfri toscapaj

Den här pajen har jag fått inspiration av fantastiska paret Mandelmann och deras toscakaka de gjorde i ett program. Och som glutenintolerant gör jag som så ofta en egen variant av ett annat recept – här är pajdegen min egen medans fyllningen är från Mandelmanns recpet!

Till en paj:

Pajdeg
150 g smör
6 dl glutenfri mjölmix (300 g)
1 dl strösocker
2 msk kallt vatten

Toscafyllning
3 msk honung
1,25 dl strösocker
75 g smör
1,25 dl hackad mandel

Börja med pajdegen. Mät upp mjölmix, strösocker och smör i en matberedare med kniv (eller i en bunke och blanda för hand) och kör tills det bildas smulor, häll sedan i vattnet och kör tills en deg bildats – kör inte för länge då blir degen kladdig.
Tryck ut degen i en form och låt vila 20 min i kylen. Förgrädda pajskalet i 200 g i 10-15 min. Låt svalna lite.

Mät upp honung, strösocker, smör och hackad mandel i en kastrull. Värm på medelstark värme och rör hela tiden tills blandningen får en gyllengul färg (ju längre den värms desto hårdare blir toscan).

Häll upp den heta fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 min i 200 grader tills den fått en gyllengul färg.

Servera med vaniljgräddglass eller lättvispad grädde.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *