Choklad,  Efterrätter,  Lättlagat

Kladdkaka

En klassisk kaka som uppskattas och älskas av alla – kladdkakan! Den är till och med så älskad att den fått en egen dag, nämligen idag, den 7 november 🙂
Vill man inte stå och pyssla i köket en längre stund utan bara svänga ihop något gott till fikat så är kladdkakan ett bra alternativ. Rör man ihop den i kastrullen som man har smält smöret i blir det inte så mycket disk heller!
Den är dessutom väldigt tacksam och enkel att göra glutenfri, och det gör den ju bara ännu bättre 🙂 Servera med en klick grädde och hallon, eller andra bär.

Till en form ca 23 cm
2 ägg
100 g smör
1 ½ dl mjölmix eller maizena
3 dl strösocker
1 krm salt
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao

Smält smöret i en stor kastrull. Rör ner alla ingredienser, ta äggen sist, i smöret och rör om till en jämn smet. Smöra och bröa en form med glutenfritt ströbröd, använder man en springform med löstagbara kanter man kan även klämma fast bakplåtspapper i botten och endast smöra och bröa kanterna. Häll ner smeten i formen. Grädda mitt i ugnen, ca 30 min, i 160-170 grader.
Låt svalna lite innan kakan lossas ur formen.

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

 • Glutenfria Köket

  Hej! Tack för din kommentar. Tyvärr tror jag inte på att byta ut till potatismjöl, den är lite annorlunda vid tillagning, i så fall skulle jag testa att byta ut till rismjöl om man inte vill använda maizena. Lycka till! Hälsningar Linda, Glutenfria Köket

 • Emma

  Hej!
  Jag gillar detta recept med maizenamjöl även om jag inte alls är behov av glutenfritt. Upptäckte receptet när jag fick en glutenfri gäst.

  Min undran är om resultatet och smaken blir lika bra på potatismjöl? Tänker att potatisstärkelse och majsstärkelse är väl ganska lika?

  Mvh Emma

 • Glutenfria Köket

  Hoppas kladdkakan blir lyckad!
  Jag använder nästan alltid Finax röda eller gröna mjölmix, ibland använder jag Sempers mjölmix och då ofta till bullar för jag tycker att Sempers mjölmix gör bullarna godare. Du får nog pröva dig fram lite till vilken mix du tycker är bra att jobba med. Jag ska bli bättre på art skriva ut vilken mix jag har använt i recepten eftersom resultatet kan skilja sig beroende på vilken mix man väljer.
  Ha en fin påsk!
  // Linda 🙂

 • shabana

  Hej igen Linda, tack så mycket för ditt svar!! 🙂
  Ska prova ditt recept i slutet av denna vecka, hoppas jag lyckas lika bra som du!
  Har förresten en till liten sak jag undrar över…Brukar du alltid använda dig av finax mjölmix vid bakning av olika tårtor och chokladkakor?
  Jag tycker det är så svårt att bestämma mig för om jag borde använda sempers whitemix eller finax mjölmix eller kanskenågot helt annat mjöl då jag lagt märke till att dessa verkar passa olika bra till lite olika saker…
  Har du något bra tips på hur man ska avgöra vilket som passar bäst och bestämma dig för en särskild mjölsort eller får man helt enkelt ta och testa sig fram?
  Skulle vara jätte tacksam för svar! 🙂
  MVH

 • shabana

  Hej hrj, tycker att du har en jätte fin blogg! Undrar vilken mjölmix du använde dig av här? Var det Finax röda mjölmix? Mina glutenfria kladdkakor blir alltid så rinniga och konstiga (brukar använda sempers mix, whitemix) men denna ser så fast och perfekt ut på bild så tänkte prova med ditt recept nästa gång. : )

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *