Bröd

Världens godaste glutenfria tekakor

Vågar nog faktiskt påstå att det här är det bästa receptet på glutenfria tekakor som finns!

De går dessutom snabbt att baka då de jäser så kort tid, så det är inte felskrivet i texten! ?

Tekakorna passar bra till frukosten, soppan, melliset, utflyktsmackan och även som hamburgerbröd. Smaklig macka!

Till 6 st tekakor

50 g smör

2,5 dl mjölk

25 g jäst

1 msk ljus sirap

0,5 tsk salt

0,25 tsk xantangummi (alt. 1 tsk Fiberhusk)

6 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röd

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på lite av degvätskan, rör till jästen löst upp sig, tillsätt sedan resten av degvätskan.

Tillsätt salt och sirap. Mät upp mjölmixen och rör ner xantangummi eller Fiberhusk i mjölet.

Vispa ner mjölmixen med hjälp av elvispen och vispa degen ett par minuter. Degen ska bli kladdig. Låt jäsa i bunken i 15 min.

Klicka ut degen i 6 st lika stora bitar på ett bakplåtspapper, degen ska fortfarande vara kladdig, pudra över mjöl och jämna till tekakorna med lätt hand så de får rätt form. Låt jästa i ytterligare 10 min på plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 6 min i 250 grader.

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

  • Jasmin

    Jättegoda, saftiga och snabbbakade. Jag brukar ta i lite mindre mjöl och ersätta med havregryn (någon deciliter). Tar olja på händerna när jag formar tekakorna.

    Jättebra grundrecept,
    tackar för det gör Jasmin i Småland

  • Petra Hedberg

    Nyligen fått reda på att jag inte tål vete och jag som älskar bröd tänkte testa baka dessa ikväll. Står på jäsning just nu 😊 Håller tummarna att det blir gott så jag kan fortsätta njuta av en macka ibland 😁

  • Carina

    Hej!!
    Vill tacka för ett magiskt gott recept! Godaste glutenfria brödet jag ätit sen jag blev glutenintolerant för 11 år sen
    Mvh
    Carina

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *