Grillat,  Tillbehör,  Tilltugg & Plock,  Vegetariskt

Polenta pommes frites

Polenta pommes kan vara det godaste som finns 🙂

Maken frågade skeptiskt: ”ska du fritera gröt”??? Och ja faktiskt, polentan är inte bara god som gröt utan passar utmärkt att ha till maten.

Jag vågar påstå att polenta pommes är så pass goda att man nästan inte kan sluta äta – fick medhåll av maken 🙂 De är krispigare än pommes av potatis och har en härligt god smak av majs och parmesan- smaksättningen kan varieras efter eget tycke.

Lova att testa dom här nu, ni kommer INTE ångra er!!

Glutenfria polenta pommes

Till 4 portioner
1 liter vatten
1 tsk salt
4 dl polentagryn
1 dl (30 g) permesan eller liknande ost, tex Grand Padano
salt & peppar

Koka upp vatten och salt i en kastrull, vispa ner polentan och låt sjuda under omrörning tills gröten tjocknat.
Skölj av ett stort fat med kallt vatten och bred ut polentagröten jämt på fatet, ca 2 cm högt och med raka kanter, lättast är att bre ut gröten med en slickepott spolad i kallvatten. Låt svalna i kylen ca 1 timme, skär sedan polentan i avlånga fyrkantiga bitar.

Värm upp fritösen, eller olja i en kastrull, till ca 130 grader och fritera polentan i några minuter tills de blivit gyllenbruna och fått en hård och knaprig yta.
Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av.
Passar perfekt till grillat kött eller kanske som ett inslag i en tapas middag.

 

Ekologiskt uppfött lammkött kan man köpa från vår gård Onsby Gård utanför Uppsala, välkomna in på vår hemsida onsbygard.se.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • A

    Hej! Vilket märke av polentagryn föredrar du för att göra (glutenfri mannagryns-) gröt och även dessa pommes frites? Svenska polentagryn är tydligen grövre än sydeuropeiska, så det skulle vara intressant att veta om du, som har erfarenhet, har en favorit.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *