Choklad,  Jul,  Kakor

Snökakor, spruckna chokladkakor

Glutenfria Snökakor, närmare bestämt spruckna chokladkakor som påminner i smaken om kladdkaka. De kallas snökakor eftersom det ser ut som att det snöat på dom!

Hej på er!

Får man lov att fresta med en snökaka?
En snökaka är en chokladkaka med smak av kladdkaka som spricker i ugnen tack vare att man rullar de i florsocker innan gräddningen. Florsockret gör även att det ser ut som snö på kakan, där av namnet.
I USA kallas kakorna crinkle cookies och detta är min glutenfria variant.

Smeten är tjock och kladdig innan den får vila i kylen, därefter kan man hantera degen och rulla bollar. Degen är ungefär som chokladbollssmet i konsistensen så tillsätt inte mer mjölmix då blir inte kakorna så där härligt mjuka, lite som fudge i mitten.

Provbaka gärna en kaka innan du gräddar hela plåten så du vet att kakorna blir bra, särskilt om du väljer att baka med en annan mjölmix eller byter ut/utesluter någon ingrediens i receptet.

Lycka till! // Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfria snökakor spruckna chokladkakor

Gutenfria Snökakor, spruckna chokladkakor


Ingredients

Scale
  • 100 g mörk choklad

  • 50 g mjukt, rumstempererat smör

  • 1,5 dl brunt farinsocker 60 g 

  • 1 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 2,5 dl mjölmix, SemperFinmix (130 g)

  • 3 msk kakao

  • 1 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk flingsalt

  • 0,25 dl mjölk

  • 0,25 tsk xantangummi


Instructions

  1. Börja med att smälta chokladen genom att govhacka den och sedan smälta över vattenbad. Ställ åt sidan så länge.

  2. Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker krämigt med en elvisp.

  3. Vispa ner ägget. Rör därefter ner chokladen med en slickepott.

  4. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.

  5. Vispa ner mjölken i äggblandningen.

  6. Rör ner mjölblandningen med en slickepott. Smeten är nu tjock och kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.

  7. Ta upp degen med en sked och rulla till 18-20 st bollar stora som en valnöt (degen är kladdig och ska vara det men gå att forma, som en chokladbollssmet).

  8. Häll upp florsocker i en skål och rulla bollarna rikligt i florsocker.

  9. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen och grädda i ca 11 min i 170 grader, över & undervärme.

Notes

Förvara i tätslutande burk i kylen! 

glutenfria snökakor, spruckna chokladkakor
Rulla till valnötsstora bollar och rulla i florsocker
glutenfria snökakor, spruckna chokladkakor
glutenfria snökakor, spruckna chokladkakor
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star