Kalas,  Tårta

Enhörningstårta med regnbågsbottnar

En gluten och laktosfri enhörningstårta till kalaset gör vilken enhörningsälskare som helst glad! Och när man skär i tårtan visar sig en riktig färgklick i form av bottnar i regnbågens färger.

glutenfri enhörningstårta med regnbågstbottnar

Hejsan!

När en av mina döttrar fyllde åtta år i somras önskade hon sig en enhörningstårta och det skulle hon ju givetvis få!
Vi bestämde tillsammans att den skulle ha färgglada bottnar och rosa man. Av erfarenhet brukar inte marsipantårtor gå hem på barnkalasen så jag valde att täcka tårtan med vispad vaniljgrädde, och tjejerna älskade den!

De fina glutenfria regnbågsbottnarna i olika färger gjorde jag för enkelhetens skull i aluminiumformar för att spara tid mellan gräddningarna men det går givetvis att baka i en springform med löstagbar botten.

glutenfria regnbågsbottnar


Eftersom jag inte ville ta fokus från färgen på bottnarna föll valet av fyllning på en len och god glasskräm (vaniljkräm + vispgrädde) och frystorkade hallon. Här kan man givetvis byta ut fyllningen till det man gillar och tål!

Avslutningsvis vill jag tipsa om att verkligen läsa noga på innehållsförteckningen till strösslet då vissa sorter innehåller gluten.

Lycka till!
/Kram Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfri enhörningstårta med regnbågstbottnar

Glutenfri Enhörningstårta med regnbågsbottnar


Ingredients

Scale

Tårtbotten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1,5 dl glutenfri mjölmix (tex Finax röd alt.byt till potatismjöl)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • hushållsfärg i olika färger

Fyllning:

  • 4 dl vaniljkräm (2 dl mjölk + 5 msk vaniljsåspulver)
  • 1 dl vispad grädde, laktosfri
  • 2 dl frystorkade hallon

Garnering:

  • 4 dl vispgrädde, laktosfri
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • rosa hushållsfärg
  • glutenfri glasstrut
  • kristyr – 2 msk vatten + 3 dl florsocker + 1 krm ättikssprit 12%
  • strössel (kolla innehållet noga, strössel kan innehålla gluten!!)
  • 1 stor marshmallow
  • rosa strösocker (strösocker & ngr droppar hushållsfärg)
  • svart hushållsfärg + 0,25 dl vispad grädde

Instructions

  1. Börja med bottnarna. Vispa ägg och socker pösigt. Mät upp potatismjöl, mjölmix och bakpulver, häll ner i smeten och rör om med en slickepott tills allt blandats.
  2. Dela upp smeten i fyra skålar (väg gärna smeten för att få jämna bottnar) och färga smeten med hushållsfärg. Smörj och bröa 4 st formar, 23-24 cm i diameter, och häll ner smeten.
  3. Grädda bottnarna i ca 10-12 min i 175 grader, gräddningstiden kan variera mellan olika ugnar, låt sedan svalna helt.
  4. Gör under tiden enhörningshornet. Pensla en glutenfri glasstrut med kristyren och rulla i strösslet. Låt torka.
  5. Rör ihop vaniljkrämen och blanda med den vispade grädden.
  6. Lägg en botten på ett fat, bred på 1/3 av vaniljkrämen och smula över frystorkade hallon. Lägg på nästa botten och bred på fyllningen samt hallon, upprepa ytterligare en gång och avsluta med en tårtbotten överst.
  7. Vispa grädde och vaniljsocker till garneringen. Lägg över ca 2 dl av den färdigvispade grädden i en bunke samt ca 0,25 dl i en annan bunke. Spackla sedan tårtan rutom och ovanpå med resten av grädden.
  8. Färga den större mängden grädde som lades undan tidigare till manen och lägg över i en spritspåse. Ställ enhörningshornet i mitten av tårtan och spritsa manen på enhörningen.
  9. Färga den sista skålen med grädde svart och spritsa ut till ögon. Det går även bra att smälta choklad och göra ögonen i choklad som får stelna.
  10. Klipp marshmallowen i hälften på diagonalen läng långsidan för att få två öron. Häll upp strösocker i en påse och droppa i lite hushållsfärg, skaka om tills allt blandats. Doppa klippytan på marshmallowen i strösockret och sätt öronen på tårtan.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star