Baka,  Choklad,  Kakor

Fjärilskakor

Hej hej!

Småkakor i alla dess former är en riktigt favorit och jag föll pladask när jag fick syn på de här söta fjärilskakorna på nätet, de var dock inte glutenfria men som alltid glutifierar jag icke-glutenrecept jag ramlar över. De passade väldigt bra att fira Internationella Celiakidagen 2021 som infaller idag 16:e maj. Ett bra tillfälle att informera om och inspirera kring glutenintolerans!

Att baka glutenfria småkakor kan vara väldigt tålamodsprövande!
Här skulle jag säga att a och o är valet av mjölmix, alla mjölmixer på marknaden (eller hemgjorda) ger olika resultat så bli inte frustrerad om de inte blir som du tänkt dig från början. Nästan alltid provbakar jag en småkaka först för att se så att den inte flyter ut osv men i detta fallet har man ju kavlat och grejat för att få ihop fjärilarna – mitt tips är därför att provbaka en kaka innan du kavlar, tryck ut en bit deg till ca 0,5 cm och lägg på bakplåtspapper. Och ha inte i galet mycket extramjöl för att degen blev kladdig – glutenfria degar ÄR lite kladdiga och man kan inte kvala och kavla som med en vetedeg. Ser den bra ut och blir stel när den svalnat är det bara att köra på!
Smälter kakorna ut? Ha i liiite mer mjölmix eller testa att kyla degen lite och provbaka igen.

Kavla först ut den vita degen på ett bakplåtspapper till en rektangel, strö över mjölmix när du kavlar. Kavla ut den bruna degen bredvid på en mjölad yta, jag kavlade inte ut den helt utan kavlade den hälften så stor som den ljusa innan jag la den bruna degen ovanpå och kavlade försiktigt ut den bruna.

Skär till kanterna så de blir jämna, rulla sedan försiktigt ihop till en rulle – börja på långsidan.
Lämna en liten bit och forma rullen lite droppformad.

Skär 0,5 cm tjocka skivor av rullen, lägg de bredvid varandra med spröten uppåt. Kläm försiktigt ihop på mitten och jämna till fjärilen. Lägg över på bakplåtspapper. Fortsätt tills alla är klara.

Lycka till med bakningen!
// Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Glutenfria Fjärilskakor


  • Author: Glutenfria Köket
  • Prep Time: 40
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 50
  • Yield: ca 20 st 1x
  • Diet: Gluten Free

Description

Glutenfria mördegskakor med smak av choklad.


Ingredients

Scale
  • 100 g smör, mjukt
  • 3,5 dl Semper Finmix, 190 g
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 litet ägg, 25 g (alt 1/2 ägg)
  • 1 tsk xantangummi (utvunnet från majs)
  • Till halva degen:
  • 1,5 msk kakao

 


Instructions

  1.  Mät upp alla ingredienser utom kakao i en bunke och nyp ihop till en deg – degen kommer kännas lite kladdig, låt den vara så.
  2. Dela degen på två och tillsätt kakao i den ena.
  3. Låt de båda degarna vila i kylen 20 min i varsin bunke täckt med plastfolie eller handduk – hoppa inte över detta moment!
  4. Kavla ut den ljusa degen till en rektangel på ett bakplåtspapper.
  5. Ta upp den mörka degen och kvala ut till hälften så stor på en yta bredvid. Lägg nu degen ovanpå den ljusa och kavla mycket försiktigt ut den mörka lika stor som den ljusa.
  6. Skär till kanterna och rulla ihop till en rulle från långsidan, rulla inte ihop den helt utan lämna 1 cm. Forma rullen lätt sluttande mot ändbiten.
  7. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor.
  8. Lägg skivorna två och två med de runda sidorna utåt. Forma fjärilens vingar genom att trycka in dom mot mitten.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 min beroende på ugn.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating