• Bröd

    Polarkakor

    Flera gånger har jag gått förbi brödhyllan och suktat efter polarkakorna som var mitt favoritbröd innan jag fick diagnosen, och lika många gånger har jag tänkt ”jag MÅSTE testa att baka egna!!!” – och för någon vecka sedan testade jag att baka glutenfria polarkakor och jag blev inte besviken! Maken och dottern mumsade glatt i sig 2 var (de tål ju vanligt oxå) och tyckte detta var det godaste hembakade brödet jag gjort – topp betyg alltså 🙂 Detta är nu en storfavorit här hemma hos alla i familjen!

    20120624-113909.jpg

    Till ca 16 st
    12 g jäst
    50 g smör el mjölkfritt margarin
    5 dl mjölk
    2 msk Fiberhusk
    1 1/2 tsk salt
    2 msk ljus sirap
    1,5 dl Ren Havregryn
    1 tsk hjorthornssalt
    8 dl mjölmix, Finax

    Ljumma mjölk och smör i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med en del av mjölkblandningen, häll sedan i resten av blandningen samt Fiberhusk och låt svälla i 10 min.
    Tillsätt salt, sirap, havregryn, hjorthornssalt och det mesta av mjölmixen (spara ca 0,5 dl till utbakningen) arbeta ihop till en smidig deg i hushållsmaskin i 5 min. Låt jäsa i bunken under bakduk i 2 timmar.
    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda försiktigt, tillsätt ev. mer mjöl, degen kan fortfarande vara lite kladdig men ska inte fastna på händer/kavel. Dela degen i jämnstora bitar och forma till bullar, kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel. Grädda kakorna en och en på varma plåtar högt upp i ugnen, 2:a falsen uppifrån, i ca 3 min 275 grader.
    Ett tips är att baka ut alla kakorna, eller flera åt gången och använda två plåtar så hinner man förberedande nästa under tiden en gräddas.

    20120624-200843.jpg

  • Efterrätter,  Lättlagat,  Mellanmål

    Vardagsdessert med jordgubbar

    Ibland blir det faktiskt för mycket av det goda, iaf om man tänker på hälsan, även om inte smaklökarna och gotte-sinnet håller med om det… 😉 Igår gjorde jag en enkel och god efterrätt som man med gott samvete kan mumsa i sig en helt vanlig onsdag. Röda söta jordgubbar, turkisk yoghurt blandat med lite vaniljsocker, lite lönnsirap och kokosflingor förvandlades till en smarrig dessert 🙂

    20120614-172517.jpg

    Till 4 personer
    1 liter jordgubbar
    3 dl turkisk yoghurt, Lindahls 10%
    ca 1,5 tsk vaniljsocker
    Lönnsirap eller flytande honung
    Kokosflingor

    Lägg upp jordgubbarna i portionsskålar, dela ev stora jordgubbar. Mät upp yoghurt och rör ner vaniljsocker – mängd efter eget tycke och smak (eller uteslut om du föredrar det), angivet mått är ungefärligt. Strö över valfri mängd kokosflingor och lönnsirap (eller honung).

  • Högtider,  Tårta

    Nationaldagsfirande

    Bättre sent än aldrig brukar man ju säga och precis så blev det med detta inlägg… Våran älskade vovve blev opererad i tisdags och vi fick hämta hem henne från veterinären på självaste nationaldagen! Operationen gick bra men hon ska hålla sig lugn nu i ca 2 veckor.

    Hade massor med planer för nationaldagsfikat men eftersom vovven skulle hämtas och ville ha massor av uppmärksamhet blev det inget bakande. Min söta lilla mamma hade med sig en bit av botten till en Pavlova (marängdessert) som blev över från middagsbjudningen dagen innan och av den gjorde hon denna goda marängtårta – så vi blev inte utan go’fika 🙂
    Receptet på Pavlova-botten kommer!

    20120608-233003.jpg

    20120608-232722.jpg

  • Okategoriserade

    Lite godbitar i tillvaron

    Unnade mig själv lite fika på bussen idag – nya goda Plopp Kärlek med smak av geléhallon och en kall latte från Starbucks 🙂 Ibland behöver man bara det, godbitar i tillvaron!

    20120604-165909.jpg

    Och ännu mer godbitar blir det ikväll då jag fyndade jordgubbar för 15 kr förpackningen och slog till på 2 st – man kan inte få nog av de röda godingarna 🙂

    20120604-170510.jpg

  • Bullar,  Mellanmål

    Kanelbullar med kesella

    Nybakade kanelbullar och ett glas iskall mjölk är så fantastiskt gott!! Som jag skrev tidigare har jag bakat kanelbullar och de blev jättegoda och saftiga – så till alla er som tror att glutenfritt innebär torrt och trist kan jag meddela att så inte är fallet 🙂

    Till detta recept används kall degvätska och degen ska endast jäsa en gång efter att bullarna är utbakade, degen ska alltså inte jäsa i bunken. Det tar inte så mycket längre tid utan skillnaden blir längre jäsning, men då kan man passa på att göra något annat under tiden så sköter de sig själva 🙂

    20120603-230050.jpg

    Till ca 40 st
    50 g jäst för söta degar
    5 dl kall mjölk
    2 msk Fiberhusk
    1 dl ljus sirap
    0,5 – 1 tsk malen kardemumma
    1/2 tsk salt
    150 g mjukt smör
    1 1/2 dl Kesella, naturell
    1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Semper

    Fyllning
    150 g mjukt smör
    2 dl socker
    2 msk kanel

    Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, kardemumma och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg i maskin. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går, spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.

    Rör ihop fyllningen till bullarna.

    Ta upp degen på mjölat bakbord (den ska inte jäsa i bunken) och knåda med lätt hand. Dela degen i två delar och kavla ut en bit i taget till en stor rektangel. Bred ut hälften av fyllningen på degen och rulla ihop från långsidan, skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en bakplåt. Gör likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa 1 1/2 timme under bakduk.
    Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel (kan uteslutas). Grädda mitt i ugnen 10-12 min, 250 grader.
    Ät och njuuut!! 🙂

  • Okategoriserade

    Lördagsmys i höstrusket!!!

    Man kan knappt tro att det är 2:a juni idag… +5 grader ute, storm och regn! Nä nu vill vi ha sommar! 🙂 Har myst ner mig i soffan nu framför elden som sprakar i kaminen och lyssnar på regnet som smattrar på fönstren, och som pricken över ”i” kalasar jag på chokladmoussen som blev över från tjejmiddagen igår – gott, gott, gott! Hoppas ni har en trevlig lördagskväll!

    Chokladmousse

    20120602-203645.jpg

    Till 4 personer
    100 g choklad, valfri styrka
    2 äggulor
    2 ½ dl vispgrädde

    1. Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
    2. Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.
    3. Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke.
    4. Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden. Spara lite av chokladen till garnering.
    5. Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
    6. Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme.
    7. Gör dekorationer på smörpapper av chokladen som sparades i punkt 4.
    8. Dekorera moussen med tex Noblesse eller choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!

  • Pizza

    Pizza Hawaii

    Igår meddelade dottern när jag hämtade henne på dagis att hon ville ha pizza till middag, och efter att ha tänkt några minuter och konstaterat att jag nog också var sugen på pizza så blev det så 🙂 För enkelhetens skull åkte vi till Ica och köpte färdig kavlad deg på rulle åt dottern och maken som tål gluten. Men till mig bakade jag pizzabotten, min egna glutenfria botten är så enkel och lätt att göra så det är inte värt att köpa helt enkelt!

    20120531-083410.jpg

    Till en långpanne pizza: (går att dubbla, tredubbla osv, eller halvera för en rund mindre pizza)
    1 tsk salt
    1 tsk socker
    16 g jäst
    2 msk olivolja
    2 dl vatten, 37 grader
    5 dl mjölmix, Finax röd

    Fyllning:
    3-4 dl riven hushållsost
    1/2-1 bruk ananas i skivor
    ca 100 g kokt eller rökt skinka

    Tomatsås: (räcker till 2 långpannepizzor, går även att frysa om det blir över)
    1 tetra passerade tomater, 500 g
    1 klyfta vitlök
    oregano, basilika
    salt & peppar

    Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, socker och olja. Mät upp mjölet och häll ner allt i degvätskan. Rör om några varv med elvispen avstängd så att mjölet blandas lite, då flyger det inte omkring så mycket, vispa sedan på högsta effekt i ca 5 min.
    Smeta ut degen med en slickepott på en bakpappersklädd plåt till en tunn pizza nästan lika stor som plåten. Låt jäsa dragfritt i 20 min. Nagga botten lite med en gaffel, grädda sedan näst längst ner i ugnen, 200 grader i 5-7 min – passa noga den får inte bli bränd! Låt svalna en stund. Öka temperaturen på ugnen till 250 grader.

    Rör ihop ingredienserna till tomatsåsen, smaka av med önskad mängd kryddor. Bred på tomatsås på pizzan, strö över ett tunt lager riven ost, lägg på skinka och tärnad ananas – eller annan fyllning, – toppa med mer riven ost. Avsluta med att strö över lite oregano, salt och peppar. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.

  • Muffins

    Blåbär och hallon muffins

    Till sommarfesten på dagis önskade dottern något gott att ha med i fikakorgen så valet föll på blåbär- och hallonmuffins. Lill-bagaren fick själv sköta rörandet, mätandet och vägandet, och oj vad hon var stolt över att hon kunde själv! Sommarfesten var väldigt lyckad och toppenfint väder fick vi. Muffinsen intogs på picknickfilten i gröngräset i skuggan. Till barnens lycka fick de glass i fiskdammen 🙂
    20120526-104015.jpg

    12 muffins:
    100 g smör, rumsvarmt
    2 ägg, gärna ekologiska
    2 1/2 dl glutenfri mjölmix, Finax
    1 1/2 dl strösocker
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    1/2 tsk fiberhusk
    2 dl blåbär och hallon

    Rör socker och smör luftigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och häll ner i smörblandningen, rör till en jämn smet. Häll upp smeten i muffinsformar, fyll dem till drygt hälften. Lägg på blåbär och hallon. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, i ca 12 min.

  • Okategoriserade

    Plockmat och födelsedag

    Hemma hos oss får alltid den som fyller år välja vilken mat denne vill ha till middag, och igår var det ju min tur att fylla år! 
    Även om det är jag som beslutar om maten varje dag annars så blir det lite speciellt just när man fyller år och eftersom vi alldeles för sällan äter plockmat så föll valet på det! Tycker det ser så fantastiskt gott ut när allt är upplagt på fina fat och man kan ta lite av varje. Dagen till ära festade vi till det med en flaska bubbel – är det födelesedag så är det 🙂

    20120522-075718.jpg

    På faten hade vi:
    – Lufttorkad skinka
    – Rökt skinka
    – Miniköttbullar från Scan
    – Avokadohalvor med räkor, majonäs och citronpeppar
    – Ölkorv
    – Babybel ost
    – Camembert President i portionsbitar
    – Ekologisk Castello, grönmögelost
    – Mini plommontomater
    – Marinerad fetaost och gröna oliver på pinne

    Till efterrätt blev det jordgubbar, blåbär och vaniljglass – gott gott gott!!

    20120522-101532.jpg

  • Grillat,  Kött,  Potatis

    Grillat högrev med potatisskivor och coleslaw

    När man tänker på högrev dyker bilden på en god gryta upp i huvudet, men så här inför grillsäsongen vill jag tipsa om lite nytänkande – GRILLAT högrev 🙂 Ingen direkt fast food, om man räknar in kokningen av köttet i tiden, men stunden på grillen gick snabbt, max 5 minuter! Kan verkligen rekomendera detta, jättegott 🙂 Och har man inte tid att koka köttet samma dag, gör det dagen innan så är middagen nästan klar sen!

    Till 4-5 personer
    ca 1 kg högrev i bit
    2 liter vatten
    1 tärning köttbuljong (kolla så den är glutenfri!)
    2 msk tomatpuré
    2 vitlöksklyftor
    1 msk soja, Mrs Chengs
    ½ tsk sambal olek (kan uteslutas)
    grillkrydda, lökpulver, salvia

    Glaze
    1,25 dl olivolja
    2 msk ketchup
    1 msk honung
    2 rosmarinkvistar, hela
    salt, grillkrydda, lökpulver, svartpeppar

    Potatisskivor
    ca 800 g potatis
    ca 0,5 dl olivolja
    chilipulver, grillkrydda, vitlökspulver, salt

    Lägg köttet i en stor gryta och häll på vattnet, fyll ev på lite till om vattnet inte täcker (lite av köttet kan sticka upp över ytan). Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, soja, vitlök i skivor och sambal olek, om man vill. Krydda efter eget tycke och smak med grillkrydda, lökpulver och salvia. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme under lock i ca 2 timmar. Ta upp köttet och låt svalna, lägg sedan in köttet i kylen.

    Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i centimetertjocka skivor. Blanda olja och kryddor i en bunke, smaka av styrkan som du själv vill ha den. Häll ner potatisskivorna och rör runt. Lägg över på bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter, vänd på potatisen efter halva tiden.

    Rör ihop ingredienserna till glazen och smaka av med kryddorna.
    Ta fram köttet 30 min innan grillningen. Plocka upp rosmarinkvistarna ur glazen. Skär köttet i tjocka skivor, ca 2 cm, grilla sedan i 3-4 minuter, ta upp på ett fat och pensla med glazen på båda sidor, lägg tillbaka köttet på grillen och låt ligga i någon minut – passa så det inte bränns!

    Lägger inte ut något recept på coleslaw då jag inte lyckats få till den precis som jag vill ha den så köp antingen färdig eller testa er fram. Är det någon som sitter inne på det perfekta coleslaw receptet – dela gärna med er!